uzasadnij, że ciąg jest ciągiem arytmetycznym
Kasia: Dany jest ciąg geometryczny (an) o wyrazach dodatnich. Uzasadnij, że ciąg (bn) określony wzorem
bn= log2an+1− log2an jest ciągiem arytmetycznym.
5 mar 21:24
Skipper:
... pewnie to miało być tak
bn=log2an+1−log2an
5 mar 22:06
Kasia: właśnie nie. Przy podstawie 10 i potęga 2
5 mar 22:08
krystek: log2(an+1)−log2an skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia
5 mar 22:15
Mila:
an+1=an*q, q iloraz ciągu geometrycznego
bn=log2an+1−log2an
bn+1=log2an+2−log2an+1
Należy wykazać, że
bn+1−bn=const.
bn+1−bn=log2an+2−log2an+1−log2an+1+log2an
bn+1−bn=log2an+2−2log2an+1+log2an
log2an+2=[log(an*q2)]2=[log(an)+2logq]2=log2an+4logq*log(an)+4log2q
log2an+1=[log(an*q)]2=[log(an)+logq]2=log2(an)+2log(an)*logq+log2q
bn+1−bn=log2an+4logq*log(an)+4log2q−2log2(an)−4log(an)*logq−2log2q+log2an
bn+1−bn=4log2q−2log2q=2log2qconst ( nie zależy od an)
5 mar 22:40
Skipper:
bn+1−bn=log2an+2−log2an+1−log2an+1+log2an=
=log2anq2−2log2anq+log2an=
=(logan+2logq)2−2(logan+logq)2+log2an=
=log2an+4loganlogq+4log2q−2log2an−4loganlogq−2log2q+log2an=2log2q
5 mar 22:44
Kasia: BARDZO DZIĘKUJĘ! Wiedziałam, że trzeba wyznaczyć różnicę, ale utonęłam po pierwszym
rozpisaniu!
5 mar 23:52
Eta:
5 mar 23:53
Mila:
6 mar 14:09