Ciąg
FarbenHait: Cześć.
Mam takie zadanko:
W ciągu arytmetycznym dane są:
a1=1
a
2=x
2+x+1
a
1+a
2+a
3+a
4+a
5= 25
Obliczyć sumę S= a
11 +a
12...+a
20
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję
19 sie 15:52
Eta:
Najwyraźniej chcesz
gotowca
zadanie "wrzuciłeś" o
15: 52
czekałam kiedy sie pojawisz . ... i nic z tego.
ok: napiszę rozwiązanie:
| | a1 +a5 | |
a1 +a2 +a3 +a4 +a5 = S5 = |
| *5
|
| | 2 | |
więc:
a
1 +a
5 = 25*
25 => a
1 +a
5 = 10 => a
1 +a
1 +4r=10 => 2a
1 +4r=10
to a
1 +2r = 5 => 2r = 4 to
r=2
| | a11 +a20 | |
Sn = a11 + a12 + .... +a2) = |
| *n
|
| | 2 | |
a
11= a
1 +10r = 1+20 = 21
a
20= a
1 +19r= 1 +38 = [[39}
ilość wyrazów w tej sumie jest: (20 −11) +1 =
10
bo od 11−−ego do 20 −−tego włącznie
liczymy tak jak ilość dni zwolnienia lekarskiego: od 11−tego do 20−−tego włącznie
| | 21+39 | |
Podstaw do wzoru : S10= |
| *10 = ...policz
|
| | 2 | |
teraz równanie:
a
2 =x
2 +x +1 a
2 = 1a
1 +r = 1+2 =3
więc:
x
2 +x +1 = 3 => x
2 +x −2=0 ..... a to juz rozwiąż sam

Dobranoc
20 sie 01:19
wulkanizator: Eta, jesli jeszcze jestes to zajrzyj proszę do mojego tematu z nierownosciami
20 sie 02:09