matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstremum
monja:
4
1
f(x)=x
+ 4x
3
3
D=R
4
1
4
2
f'(x)=
x
+
x
−
3
3
3
3
jaka będzie dziedzina pochodnej? D=R/0?
4
1
4
2
x
+
x
−
=0
3
3
3
3
f'(x)=0 ⇔x=0 lub x=−1 a w odpowiedziach jest f rośnie dla (−1,
∞
), a maleje (−
∞
,−1). nie zaznaczamy tego zera, bo nie należy do dziedziny czy jak?
5 mar 21:24
aniabb:
bo pochodna nie zmienia znaku przed i po 0 bo masz x
2
a jak nie zmienia znaku to nie masz extremum
6 mar 08:29