Prawdopodobieństwo pilne
KKL: Ze zbioru liczb {0, 1, 2, ... 100} wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że wylosowana liczba jest podzielna przez 5 lub przez 9.
Czy to znaczy, że należy "skreślić" liczby podzielne przez 5 i przez 9, np 45?
5 mar 21:06
Dominik: nalezy wyznaczyc ilosc liczb podzielnych przez 5, nastepnie przez 9, zsumowac je i odjac te
ktore sie powtarzaja (czyli podzielne przez 45).
jesli oznaczysz
A − liczba podzielna przez 5
B − liczba podzielna przez 9
A∩B − liczba podzielna przez 45
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
5 mar 21:08
KKL: | | 28 | |
Tak sądziłam. Zatem Powinno wyjść |
| ? |
| | 101 | |
5 mar 21:16
Janek191:
Ω = { 0,1,2, ..., 99, 100}
Wybieramy jedną liczbę.
100 : 5 = 20
20 + 1 = 21 − ilość liczb podzielnych przez 5
100 : 9 = 11, r 1
11 − ilość liczb podzielnych przez 9
45, 90 − liczby podzielne przez 5 i przez 9
A − zdarzenie losowe : " wylosowana liczba jest podzielna przez 5 lub przez 9 "
Mamy zatem
I Ω I = 101
I A I = 21 + 11 − 2 = 30
więc
==================
5 mar 22:25