matematykaszkolna.pl
arkusze maturalne Saizou : mógłby ktoś polecić jakąś bardzo dobrą książkę z arkuszami maturalnymi ?
5 mar 20:59
5 mar 21:00
bash: ja z własnego doświadczenia nie polecam..
5 mar 21:01
bash: weź coś z Aksjomatu..
5 mar 21:01
5 mar 21:03
Dominik: panstwo kurczab i swida napisali zdecydowanie najlepszy zbior zadan do LO obecny na rynku − to samo moge powiedziec o tym zbiorze arkuszy. ale lepiej najpierw przerobic zbior Kielbasy w ramach powtorzenia.
jikA: Pazdro jest naprawdę wymagającą książką Aksjomat również obie bardzo dobre pozycje.
bash: wydaję mi się, że w pozycji Pazdro jest troche rzeczy zbyt przesadzonych..
5 mar 21:04
Dominik: o to chyba chodzi. emotka
5 mar 21:04
bash: wiesz, nie ma jak to robić arkusze maturalne z zeszłych lat..emotka
5 mar 21:05
bash: niekoniecznie..kiedyś mi nauczycielka dobra mówiła, że troszke przesadzają..
5 mar 21:06
Saizou : dzięki wielkie za tak bardzo ochocze odpowiedzi, więc wnioskuję że najlepsze to − Aksjomat −Pazdro
5 mar 21:07
bash: jak najbardziej
5 mar 21:08
Saizou : bash to swoją drogą, ale te książki mają być na zajęcia dodatkowe
5 mar 21:08
bash: obie pozycje są bardzo dobre, chyba to najlepszy poziom na LO..każdy lubi co innego emotka
5 mar 21:09
Dominik: @Saizou, to bierz pazdro, zdecydowanie.
Dominik: Aksjomat moze byc ok do samodzielnej powtorki
Saizou : Dominik Pazdro to wybór nauczycieli i pytali się co jeszcze moglibyśmy liczyć na zajęciach
5 mar 21:11
Dominik: to aksjomat emotka, ew robcie po prostu zadania z kielbasy − nie musza byc przeciez bezposrednio z arkuszy. w kielbasie jakby nie patrzec sa zadania maturalne (w kontekscie zadan dodatkowych warto zerknac na zadania "z gwiazdka").
5 mar 21:12
jikA: Pamiętam ja dostałem jeszcze od mojej nauczycielki taką ciekawą książkę "Parametr i moduł w zdaniach dla szkół średnich" Tadeusz Stanisz , Adam Żwirbla. Polecam.
5 mar 21:13
Saizou : nasza matematyczka nie uznaje żadnych gwiazdek, kropek itp. jedziemy wszystko jak leci
5 mar 21:13
Saizou : a czy ta książka nie zawiera tylko wartości bezwzględnej i parametrów
5 mar 21:15
jikA: Większości są tego typu zadania ale jeszcze chcesz mieć w jednym paluszku parametr i moduł to naprawdę warto. Spis treści wygląda następująco: 1. Wartość bezwzględna liczby 2. Funkcje liniowe. Równania i nierówności liniowe. 3. Funkcje kwadratowe. Równania i nierówności kwadratowe. 4. Wielomiany jednej zmiennej. 5. Funkcje wymierne. 6. Funkcje potęgowe. 7. Funkcje wykładnicze. 8. Funkcje logarytmiczne. 9. Trygonometria. 10. Ciągi. 11. Rachunek różniczkowy. (raczej w LO nie przydatne) 12. Geometria analityczna.
5 mar 21:25
Dominik: modul i parametr na maturze to jeden wielki schemat ale chetnie bym zerknal do tej ksiazki
5 mar 21:38
jikA: Chcesz zadanie z modułu z tej książki?
5 mar 21:42
Dominik: chetnie.
5 mar 21:48
Dominik: tylko nei jakies przesadzone, bo powinienem nad polskim teraz siedziec, by zdac, a nie zabawiac sie matma. emotka
5 mar 21:48
jikA: Nie wiem czy przesadzone czy nie ale takie coś mam. 2|x − |x + |x − 1||| > |x + |x − |x + 1|||
5 mar 21:51
Dominik: przyznam sie bez bicia − nie mam pomyslu. rozpisywanie tego na wiele przedzialow raczej nie ma sensu, trzeba tu cos zauwazyc. wskazowka?
5 mar 22:21
Cusack: Coś czuję że będzie tu można skorzystać ze wzoru (a−b)(a+b) tylko nie wiem jak do tego dojść emotka
5 mar 22:42
Cusack: albo nie − przecież tu nie będzie mnożenia
5 mar 22:51
jikA: Jak tam nie ma żadnego pomysłu na pewno?
5 mar 23:00
jikA: To podaję wskazówkę. Wyrażenie |x − |x + |x − 1||| proponuję rozpatrzyć dla x ≥ 1 oraz x < 1. Identycznie robimy |x + |x − |x + 1|||.
5 mar 23:15