matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąt
Dariusswwe:
Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona na przeciwprostokątną dzieli ją na odcinki długości 1 cm i 49 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
19 sie 14:54
Wpisz imię lub nick.:
a
2
+b
2
=50
2
h
2
+49
2
=b
2
1+h
2
=a
2
2h
2
+49
2
+1=50
2
19 sie 15:12
Eta:
witam
Można też tak:
Twierdzenie
:
długość wysokości poprwadzonej z wierzchołka kąta prostego
jest średnią gemetryczną długości odcinków na jakie ta wysokość podzieliła
przeciwprostokątną
więc h
2
= 1*49 => h =
√
49
= 7
50*h
zatem P=
= 25*7 =
175
[cm
2
]
2
19 sie 15:24
Wpisz imię lub nick.:
Witaj Eto, fajne twierdzenie − dobrze jest je znać
19 sie 15:30
Eta:
Witam
19 sie 15:33