PRAWDOPODOBIEŃSTWO
helplis : W urnie znajduje 10 kul. Jest X kul białych i Y kul czarnych. Jakie jest prawdopodobieństwo
wylosowania dwóch tych samych kul.
Z góry dziękuję!
5 mar 20:05
Mila:
Napisz treść zadania precyzyjnie, losowanie ze zwracaniem, czy bez, i co to znaczy tych samych
kul,
taki sam kolor?
5 mar 20:28
helplis : Losowanie ze zwracaniem, wylosowanie dwóch kul jednego koloru.
5 mar 21:24
Mila:
Ω=10*10
Czy x+y=10?
|A|=x*x+y*y
5 mar 21:46
PW: Ω składa się ze wszystkich możliwych dwuelementowych ciągów (a,b), w których a i b mogą
przyjmować wartości od 1 do 10. Przyjęcie takiego opisu gwarantuje, że wszystkie zdarzenia
elementarne są jednakowo prawdopodobne (można stosować klasyczną definicję prawdopodobieństwa)
i jest równoznaczne z ponumerowaniem kul, np. kule białe mają numery od 1 do X, a czarne od
X+1 do X+Y, X+Y=10.
|Ω|=10
2=100.
Zdarzenia A−wylosowano dwie białe kule i B−wylosowano dwie czarne mają liczność odpowiednio
|A|=X
2 i |B|=Y
2.
Zdarzenia te są rozłączne, więc P(A∪B) = P(A)+P(B),
Odpowiedź: Prawdopodobieństwo, że obie kule są tego samego koloru jest równe
5 mar 21:48
PW: Mila,
5 mar 21:50
Mila: Witaj,
PW, jednoczesny wpis.
5 mar 21:53
helplis :

robiłem według takiego schematu i wszyło mi P(a) = − 2x + 10, nie wiem co ztym fantem zrobić,
bo do pewnego momentu wiem że to jest dobrze, zatwierdzone przez nauczyciela, ale nie
dokończonei nie wiem co z tym zrobić dalej.
5 mar 22:54
Mila:

P(A) nie może mieć wartości większej niż 1.
Jeśli dobrze opiszesz drzewko, to otrzymasz wynik podany wyżej.
x+y=10
y=10−x,
| | x | | x | | 10−x | | 10−x | |
P(BB)+P(CC)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
5 mar 23:10
PW: Drzewka to zaraza rozpowszechniająca się w szkołach, chyba po to żeby wyrobić jakieś
mechaniczne nawyki zamiast myślenia. W tym wypadku nie będziesz wiedział kiedy skończyć
rysowanie, bo nie wiesz ile jest X, a ile Y. "Zatwierdzone przez nauczyciela"! Posługuj się
własnym rozumem. Popatrz, co piszesz:
"wyszło mi P(a) = −2x+10" − to znaczy, że gdyby x=4, to prawdopodobieństwo byłoby równe 2?
Rozwiązanie zadania z rachunku prawdopodobieństwa powinno mieć określoną przestrzeń zdarzeń Ω
(trzeba opowiedzieć, co jest zdarzeniem elementarnym) i zdefiniowane prawdopodobieństwo
(najczęściej w szkolnym kursie jest to tzw. klasyczna definicja prawdopodobieństwa). Takie są
wymagania programu i zdrowego rozsądku (muszę widzieć co liczę i według jakiej reguły).
Zastępowanie sensu jakimiś gałęziami kończy się tragicznie. Drzewko − owszem, ale jako
ilustracja, a nie jedyny sposób działania.
Starałem się napisać rozwiązanie wedle reguł sztuki, choć mnie to nudzi. Przeczytaj jeszcze raz
i nie daj się ogłupiać.
5 mar 23:15
PW: Przepraszam, z tym "nie będziesz wiedział kiedy skończyć" to przesadziłem − są dwa losowania.
Irytuje mnie to łamanie gałęzi tak, że zaczynam gderać.
5 mar 23:19
Eta:
5 mar 23:23
PW: O, ta ilustracja podoba mi się. Jest pogodna i na temat (to pośrodku to s t a r y g r z y b?)
5 mar 23:30
5 mar 23:43
Eta:
5 mar 23:51