Dominik: czy z twierdzenia o srodkowych trojkata mozna wywnioskowac, ze jesli odcinek od boku do
| | 3 | |
barycentrum oznaczymy jako x to srodkowa ma dlugosc |
| x? |
| | 2 | |
5 mar 19:45
Dominik: w trojkacie dowolnym
5 mar 19:45
Dominik: tfu, 3x?
5 mar 19:47
Dominik: albo od razu przejde do zadania
Dany jest trójkat ABC, w którym A = (−2, − 1), AB
→ = [8, 4], a punkt przecięcia środkowych ma
współrzędne (1, 4). Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków trójkąta.
dzieki wektorowi od razu otrzymujemy B = (6, 3)
oznaczam punkt dzielacy AB na polowe jako D, barycentrum jako S
D = (2, 1)
prosta DS: y = −3x + 6
3|DS| = |DC| = 3
√10
i zapisuje uklad rownan
(x − 2)
2 + (y − 1)
2 = 90
y = −3x + 6
tutaj pozwole sobie uzyc wolframa − wychodza paskudne pierwiastki.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28x+-+2%29%5E2+%2B+%28y+-+1%29%5E2+%3D+90%2C+y+%3D+-3x+%2B+6
co jest nie tak w tym rozumowaniu?
5 mar 20:04
Dominik: okej, po przewertowaniu tablic maturalnych wpadlem na o wiele latwiejszy sposob. otoz istnieje
wzorek na barycentrum ze wspolrzednych wierzcholkow trojkata!

z tego latwo x
C = −1, y
C = 10
5 mar 20:17
Dominik: sory, ze podbijam, ale bardzo mnie nurtuje co jest nie tak w toku rozumowania z 20:04. moglby
ktos zerknac?
5 mar 21:11
PW: y=−3x+7
5 mar 22:10
Dominik: dzieki wielkie! wszystko sie zgadza.
5 mar 22:21