potrzebuję pomocy z figur podobnych!!
Magda: stosunek długości boków w prostokącie ABCD jest równy 2:3. Pole prostokąta A'B'C'D' podobnego
do tego prostokąta ABCD wynosi 24 cm2 . oblicz długość boków każdego z tych prostokątów oraz
pole prostokąta ABCD
5 mar 19:24
vitek1980: | | 3 | |
prostokąty są podobne ⇒ stosunek boków w A'B'C'D' też wynosi 2:3, czyli np. a'= |
| b' |
| | 2 | |
| | 3 | |
ze wzoru na pole: |
| b'2 = 24 |
| | 2 | |
b'
2 = 16 ⇒ b' = 4, a' = 6
ale nie policzysz boków pierwszego prostokąta jeśli nie znasz skali podobieństwa między nimi
6 mar 12:38