Oblicz granicę ciągu (silnia !)
pietrek: Witam.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
1. Oblicz granicęciągu:
5 mar 18:52
pigor: hmm, ... n→
∞ , to
| | n! | | n! | | n! | | 1 | |
lim an= lim |
| = lim |
| = lim |
| = lim |
| = 0 .  |
| | (n+1)!−n! | | n!(n+1)−n! | | n!(n+1−1) | | n | |
5 mar 19:04
pietrek: Nie rozumiem skąd się wzieło n! przed nawiasem..
5 mar 20:05
pigor: ... , bo ab±a= a(b±1) i to nazywa się wyłączeniem ''a'' przed nawias
lub prawem rozdzielności mnożenia względem sumy (różnicy)
u ciebie wyłączasz n! przed nawias z różnicy n!(n+1) − n!= n!(n+1−1)= n! n
5 mar 20:19
pietrek: A faktycznie ! Dzięki

Nie zauważylem.
5 mar 22:07