funkcja liniowa
mala: Jak zanalezc rownanie prostej prostopadlej do podanej

Pomozcie. Pliss

Jesli mozna to z jakims przykladem
19 sie 14:01
Wpisz imię lub nick.: y=x prostopadła to y=−x
współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do prostej o współczynniku kierunkowym a jest
19 sie 14:08
mala: A jak bedzie wygladal wzor
19 sie 14:09
Wpisz imię lub nick.:
| | 1 | |
y=ax+b protopadła: y=− |
| x+c |
| | a | |
jezeli mamy podany punkt przez który ma przechodzić prosta prostopadła to obliczamy c poprzez
wstawienie współrzędnych tego punktu do "wzoru"
19 sie 14:14
mala: Dziekuje
19 sie 14:16
Wpisz imię lub nick.: najlepiej dodaj jakieś zadanko tego typu
19 sie 14:18
mala: y= 5x+7 P(5,1)⇒ x=5; y=1
y=ax+b
y= − u {1} {2} + c
a= −
1a
a= −
15
y=
15 x + c
5=
15 =c
5=1+c
c=1−5
c=−4
to y =
15 x − 4
19 sie 14:27
mala: ojj pomylka tam bedzie 4
19 sie 14:31
Wpisz imię lub nick.: zapomniałaś o minusie przy współczynniku kierunkowym
19 sie 14:41
Wpisz imię lub nick.: poza tym: P=(5;1)
19 sie 14:44
mala: Wiem wiem

Ale tak to bedzie wygladalo

y= −
15 x + 4
19 sie 14:44
mala: To sie chyba podstawia..
19 sie 14:45
Wpisz imię lub nick.: | | 1 | |
1=− |
| *5+c ⇒1=−1+c ⇒ c=2 |
| | 5 | |
19 sie 14:47
mala: A no tak..Wszystko pomylilam

Dzieki bardzo
19 sie 14:49
Wpisz imię lub nick.: proszę bardzo
19 sie 14:50