***: długości obwodów wielokątów podobnch w stosunku 5:3 suma pól tych wielokątów jest równa 544.
Oblicz pole kazdego z wielokątów
dzięki
19 sie 11:25
Eta:
Witam
| Ob1 | | 5 | |
| = |
| to skala podobieństwa : k= 53
|
| Ob2 | | 4 | |
| P1 | | 25 | |
| = |
| => P1= 259*P2
|
| P2 | | 9 | |
wiemy ,że : P
1 + P
2= 544
zatem:
259P
2 +P
2= 544 =>
349P
2= 544
to ; P
2= 544*
934= 16*9= 144 [j
2]
więc P
1=
259*144= 25*16 = 400 [j
2]
odp:
P1= 400[j2] , P2= 144[j2]
spr: 400 + 144=544 , zatem ok
19 sie 13:36
***: dzięki
19 sie 16:10