7117
***: na sześciokącie foremnym opisano okrag i w ten sam sześciokat wpisano okrag.
Pole powstałego pierścienia kołowego jest równe 2πr .Oblicz pole tego szesciokąta
dzieki
19 sie 11:21
Eta:

a −− długość boku sześciokąta foremnego
R−− długość promienia okręgu opisanego więc R= a
| | a√3 | |
r −− dł. promienia okregu wpisanego, więc r= hΔrównoboczn.= |
|
|
| | 2 | |
P
pierścienia = P
k ( czerwonego) − P
k( niebieskiego)
zatem P
pierścienia)= πa2 − π(a√32)2= πa2 − 34πa2 = 14πa2
więc :
14πa2 = 2πr => a2 = 8r
to:
| | a2√3 | |
Psześciokąta = 6*PΔrównoboczn.= 6* |
| = 32a2√3
|
| | 4 | |
zatem po podstawieniu za a2= 8r
mamy: Psześciokąta= 32*8r*√3 = 12√3*r [j2
19 sie 14:13