planimetria
Kipic: Przekatna trapezu rownoramiennego ABCD tworzy z dłuzsza podstawaAB kat α , a z ramieniem AD
kat β . Wyznacz stosunek pola trojkata ACD do pola trojkata ABC.
Prosze o pomoc bo niemam pojecia jak to liczyc czy z twierdzenia sinusow czy cosinusow
| | tg(α+β)−tgα | |
Kompletnie jestem bezradny bo w odpowiedziach wychodzi |
| |
| | tg(α+β)+tg | |
Prosze o rozwiazanie lub chociaz o jakies wskazowki co jak po kolei liczyc
z góry serdecznie dziękuje
4 mar 21:58
Eta:
Po rozwiązaniu ... też mam taką odpowiedź
4 mar 22:22
Eta:
| | h2 | | h | |
P(tr)= y*h = |
| bo y= |
| |
| | tgα | | tgα | |
| | x+y | | h | |
P(ΔEBC)= |
| *h , x= |
| |
| | 2 | | tg(α+β) | |
| | h2 | | 1 | | 1 | | h2 | | tg(α+β)+tgα | |
P(ΔEBC)= |
| *( |
| + |
| )= |
| * |
| |
| | 2 | | tg(α+β) | | tgα | | 2 | | tgα*tg(α+β) | |
P(ΔACD)= P(tr)−P(ΔEBC) =......
Myślę,że już sam dokończysz
4 mar 22:34
Eta:
jak leci?
4 mar 22:43
Eta:
5 mar 20:01
Albi: | | h2 | |
P(tr)=y*h= |
| too jest pole trojkata AEC? |
| | tga | |
6 mar 19:29
Kipic: | | h | |
z rysunku wynika ze y * h jest to wzor na obliczenie pola trapezu a że wiadomo ze y = |
| |
| | tgα | |
to poproatu piszemy
6 mar 19:35
Albi: aha no ok kminie bo teraz myslelm . bo na trapez do (a+b)/2 *h a y=(a+b)/2

ok git ^^
6 mar 19:50
Albi: hmm a tam nie gdzies x+y/2 nie wyparowal h jak podstawiles? x i y? nie powinno byc h3?
10 mar 15:42