przesuniecie równoległe
szulc: 1.Dana jest prosta k o równaniu y=2x−3. Znajdź równanie prostej m będącej obrazem
prostej k w przekształceniu
a) ;T[−3/2, 0];
b) ;T[0,3];
c) ;T[−2,1];
d) .T[3,−3].
WItam, proszę o pomoc. W ogóle nawet nie wiem co to te T bo byłem chory i wypadłem z obiegu

proszę o wytłumaczenie
4 mar 21:56
MQ: T −− translacja o wektor [m,n]
Robisz wg. schematu:
prosta k: y=ax+b
po translacji: (y−n)=a(x−m)+b
Można to jeszcze potem przekształcić tak, żeby było ładnie
4 mar 22:02
krystek: x'=x+a ⇒x=x'−a y'=y+b ⇒y=y'−b gdzie w[a,b]
b) x'=x y'=y+3 ⇒y=y'−3
y'−3=2x'−3 ⇒y'=2x'
4 mar 22:04
Dominik: a nie przypadkiem y + n = a(x − m) + b?
4 mar 22:05
krystek: @Dominiku , popatrz na przekształcenia , które napisałam.
4 mar 22:08
Dominik: moge sie zgodzic, racja

f(x) przesuniete o [p, q] to f(x − p) + q
zatem dla b) g(x) = 2(x − 0) − 3 + 3 = 2x
dla przykladu c)
h(x) = 2(x + 2) − 3 + 1 = 2x + 4 − 2 = 2x + 2
4 mar 22:14