zad
Kasia: POMOCY

!
Na okręgu obrano kolejne punkty A, B, C, D, które podzieliły okrąg na cztery części w stosunku
3:6:5:4. Oblicz miary kątów czworokąta ABCD.
4 mar 20:58
Kasia: Jak się w ogóle zabrać za to zadanie, proszę pomóżcie...
4 mar 21:06
Kasia:
4 mar 21:14
*:

3+6+5+4 =18 czyli dzielisz okrąg na 18 części
360/18=20
czyli należy 3*20=60 4*20=40 5*20=100 6*20=120
wszystkie te trójkaty są równoramienne czyli jeżeli przy wieszchołkach sa te kąty co obliczyłam
to przy podstawie są 180− każdy kąt i póżniej wynik na 2 np. rozwarty trójkąt ma 120 stopni
czylo 180−120=60 więc kąty mają po 30 to dodajesz z kątami obok i masz rozumiesz?
4 mar 21:17
Beti: okrąg i kąt dzielą się w takim samym stosunku, czyli:
3x + 6x + 5x + 4x = 360o
18x = 360o
x = 20o
wniosek: szukane kąty, to: 3*20o = 60o
6*20o = 120o
5*20o = 100o
4*20o = 80o
4 mar 21:19
krystek:

I teraz popatrz jakie masz kąty środkowe i już z górki
4 mar 21:19