Znajdź punkt C na paraboli
MarcinHJ: 1.Dane są punkty A(−2,0) i B(0,−4). Na paraboli znajdź taki punkt C, aby pole tójkąta ABC :
a)było równe 20
Mam problem z tym zadaniem, a mianowicie zamiast prawidłowych odpowiedzi C = (−3,10) lub
C=(5,26) mi wychodzą (3,10) i (−5,26). Proszę o pomoc.
4 mar 20:52
krystek: Jakiej paraboli , wzór?
4 mar 20:55
MarcinHJ: przepraszam, zapomniałem już podaję"
y=x2 + 1
4 mar 20:59
krystek:

C(x, x
2+1) Zapisz obl sprawdzę.
4 mar 21:07
MarcinHJ: P−szukany punkt, jego współrzędne to (a,a2 + 1)
Dł. odcinka AB = √20, więc odległość punktu P od prostej AB wynosi √80. Prosta AB ma
równanie y=−2x − 4, Czyli 2x + y + 4 = 0
√80=2a + a2 + 1 + 4√5
√400 = a2 + 2a + 5
a2 + 2a − 15 = 0
Δ=64
a1 = −2 − 82 = −5⇒ y=26
a2 = −2+82 = 3 ⇒ y=10
4 mar 21:19
MarcinHJ: POMOCY, mógłby ktoś poprawnie rozwiązać to zadanie?
4 mar 22:00