matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sprawdź tożsamości
zrozpaczona:
Nie mam pojęcia jak to zrobić
Bardzo proszę o pomoc, oto przykład: cosα/1−sinα−cosα/1+sinα=2tgα
4 mar 20:52
Kejt:
jak to wygląda? użyj chociaż nawiasów.. albo lepiej:
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
4 mar 20:53
zrozpaczona:
cosα cosα _____ − _____=2tgα 1−sinα 1+sinα
4 mar 20:59
Kejt:
ślicznie.. no to:
cosx(1+sinx)−cosx(1−sinx)
L=
=
(1−sinx))(1+sinx)
cosx(1+sinx−1+sinx)
2sinx
=
=2tgx
1−sin
2
x
cosx
L=P
4 mar 21:01
zrozpaczona:
dziękuję
4 mar 21:07