W trojkacie ABC o bokach długosci AB = 10 ,BC = 8 i AC = 6 poprowadzono prostą DE równolegla
do boku AC Oblicz długosci odcinkow DB i EB jezeli prosta DE podzielila:
a)obwód trójkąta ABC na dwie rowne czesci ,
b) trójkąt ABC na dwie figury o równych polach
do podpunktu a to niewiem jak zrobić bo w jednym jest Liczona dlugosc AC a w drugim juz DE nie
wiec wymieklem a na podpunkt b niemam pojecia
Prosze o pomoc
| x | y | |||
= | ||||
| 10 | 8 |
| 5 | ||
x = | y | |
| 4 |
| 5 | ||
x = | y | |
| 4 |
| 1 | ||
b) PADEC = PDBE = | PABC | |
| 2 |
| PDBE | 12 | 1 | √2 | ||||
= | = | = k2 => k = | |||||
| PABC | 24 | 2 | 2 |
| x | √2 | ||
= | −−> x = ... | ||
| 10 | 2 |
| y | √2 | ||
= | −−> y = ... | ||
| 8 | 2 |