dzielenie przez resztę
dumka: a jak zrobić to zadanie
jesli reszta z dzielenia liczby naturalnej x przez 5 jest równa 3, a reszta z dzielenia liczby
naturalnej y przez 5 jest równa 4, to reszta z dzielenia liczby x*y przez 5 jest równa
a)1
b)2
c)3
d)4
no i mi cos nie wychodzi podstawiłam sobie że niby x/5 +3 = nawet nie wiem co tu wpisać no i
y/5+4 = i nie wiem co dalej
4 mar 20:43
krystek: x=5*k+3
y=5*l+4
x*y=
4 mar 20:46
dumka: a skąd się wzięły k i l przecież wtedy mam 4 niewiadome
4 mar 20:49
dumka:
4 mar 21:06
krystek: odp b) wymnóz i zobacz x*y=5*(,,,,,)+reszta
4 mar 21:09
dumka: ok dzieki wielkie juz kumam
4 mar 21:16