prawdopodobieństwo
dumka: kilka zadań ktoś pomoże bo ja nie wiem źle mi wychodzi albo czegoś nie wiem o to one
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} wybieramy dwa razy po jednej liczbie bez zwracania i
układamy w kolejności lososwania w liczbę dwucyfrową. Wszystkich możliwości ułożenia liczby
parzystej jest
a) 16
b) 20
c) 32
d) 36
no i mi wychodzi d
4 mar 20:16
Kejt: a uwzględniłaś to, że nie mogą się powtarzać?
licząc 9*4 bierzesz pod uwagę opcje: 22; 44..itd.
4 mar 20:19
dumka: no to w takim razie jak to będzie bo ja nie wiem mozesz rospisać
4 mar 20:24
Kejt:
nieparzyste*parzyste
5*4=20
obstawiam taki wynik..
4 mar 20:25
PW: 5•4+4•3 (pierwsza nieparzysta na 5 sposobów i druga parzysta na 4 sposoby albo pierwsza
parzysta na 4 sposoby i druga parzysta na 3 sposoby.
4 mar 20:27
Kejt: aa..no tak..jeszcze parzyste naprzemiennie..
4 mar 20:28
dumka: pw nie może być bo nie ma takiej odpowiedzi Kejt ty masz chyba racje to może juz tam coś więcej
wiem
a jak zrobić to zadanie

jesli reszta z dzielenia liczby naturalnej x przez 5 jest równa 3, a reszta z dzielenia liczby
naturalnej y przez 5 jest równa 4, to reszta z dzielenia liczby x*y przez 5 jest równa
a)1
b)2
c)3
d)4
no i mi cos nie wychodzi podstawiłam sobie że niby x/5 +3 = nawet nie wiem co tu wpisać no i
y/5+4 = i nie wiem co dalej
4 mar 20:34
dumka: a to w takim razie pw ma rację
4 mar 20:35
Kejt: u PW wychodzi 32...czyli odp.c
4 mar 20:35
dumka: ok dzieki
4 mar 20:39