Krzysiek : Pani Kasiu. Jaka to jest postac rownania okregu
Ta postac to jest postac zredukowana .
Wiec co mozemy odczytcz tego rownania . Oznaczenia sa pewnie jednakowe we wszystkich ksiazkach
. Mozemy odczzytac to ze a=−16 bo −16 stoi przy x natomiast b=0 bo w rownaniu niema samego
y a takze c=12 .
Na poczatek sprawdzmy czy to rownanie opisuje okrag czli a
2+b
2−4c>0 to (−16)
2
+0
2−4*12=208>0 wiec opisuje okrag
| | 1 | | 1 | |
no to teraz l policzymy wspolrzedne srodka Najpierw xsr=− |
| a=− |
| *(−16)=...policz |
| | 2 | | 2 | |
sama
| | 1 | | 1 | |
Teraz wspolrzedna ysr=− |
| *b=− |
| *0=....... policz sama |
| | 2 | | 2 | |
Teraz promien r
| | √a2+b2−4c | |
tez jest wzor r= |
| a2+b2−4c mamy policzone wwiec wstaw do wzoru i |
| | 2 | |
policz promien .
Mozesz tez policzyc srodek i promien przeksztalcajac postac zredukowana do kanonicznej ale to
ewentualnie zrobisz sobie sama .