Kombinatoryka
jaryn93: Na ile sposobów możemy powiesić na ścianie 8 obrazów tak, aby
a) Dwa najtańsze nie sąsiadowały ze sobą (zakładamy że każdy obraz ma inną cenę)
odpowiedź to:
| 2*6*1*5*4*3*2*1*6*2+6*2*5*1*4*3*2*1*5*6 | |
| =30240 |
| 2 | |
może mi ktoś wytłumaczyć jak autor doszedł do tego rozwiązania?
Patronus: możemy pre zdarzenie przeciwne:
Wieszamy obrazy tak, zeby 2 najtansze ze soba sąsiadowały:
bo wybieram jedno z siedmiu podwójnych miejsc na najtańsze obrazy (1i2, 2i3, 3i4, 4i5, 5i6,
6i7, 7i8)
2! − bo mogę powiesić te dwa obrazy na dwa sposoby
6! bo wieszam pozostałe 6 obrazów dowolnie
i teraz od wszystkich możliwości których jest 8! odejmujemy to co przed chwilą
8! − 7*2*6! = 2*3*4*5*6*7*8 − 2*2*3*4*5*6*7 = 2*3*4*5*6*7 ( 8 − 2) = 24* 30 * 42 = 30 240