zadanie
dumka: witam
mam takie małe zadania i szukałam na stronie i nic nie moge w tym znaleźć konkretnie bardzo
podobny przykład. Prosze o pomoc.
wszystkie liczby spełniajaće nierówność |x−2|≥|2−x| należą do zbioru i mam do wyboru
a) {−2}
b) {2}
c) (2, +∞)
d) R
która jest poprawna i dlaczego ja jak zrobiłam to wybrałam odpowiedź b
4 mar 19:29
ICSP: wartość bezwzględna ma własność :
|a*b| = |a| * |b|
zatem :
|x−2| ≥ |2−x| ⇒ |x−2| ≥ |x−2| ⇒ x∊R
4 mar 19:31
4 mar 19:32
dumka: ok dzięki ICSP a Skipper ja tam właśnie byłam i nie znalazłam takiego bardzo podobnego do tego
przykładu, ale dzieki
4 mar 19:36
dumka: to tu mam jeszcze inne z innej beczki zadanie
Liczba elementów zbioru licz naturalnych, dla których wyrażenie (n+9)/(n−5) jest liczbą
naturalną jest równa
a 1
b 2
c 3
d 4
no to brałam i podstawiałam, ale wiem że jest napewno jakiś szybszy sposób i wzięłabym
odpowiedż c dobrze
4 mar 19:39
PW: | n+9 | | n−5+14 | | 14 | |
| = |
| =1+ |
| |
| n−5 | | n−5 | | n−5 | |
Widać, że n−5 musi być dzielnikiem 14, a więc n−5=14 lub n−5=7 lub n−5=2 lub n−5=1 − są cztery
takie liczby.
Poprawna jest odpowiedź d).
4 mar 19:55
dumka: ok dzięki wielkie a możesz mi jeszcze pomóc w innym bo troche ich mam
liczba 400 000 000 005 nie jest podzielna przez:
a) 3
b) 5
c) 9
d) 25
wiadomo, że przez 5 i 25 jest więc zostało mi 3 i 9 i więc jak dodaje 4+5 = 9 no to 9 jest
podzielna przez 9 i 3 wiec nie wiem co ma być
4 mar 20:07
dumka:
4 mar 20:13
jaryn93: Dlaczego wiadomo że jest podzielna przez 25? Jaka jest cecha podzielności przez 25?
4 mar 20:25
jaryn93: Dlaczego wiadomo że jest podzielna przez 25? Jaka jest cecha podzielności przez 25?
4 mar 20:25
dumka: ok dobra to już wiem dzięki
4 mar 20:27