Rozwiąż równanie
Karolina22: a) log przy podstawie 15(2x2+5x−5)=log przy podstawie 15(4+2x)
4 mar 18:44
bash: log
15(2x
2+5x−5)=log
15(4+2x)
4 mar 18:47
Karolina22: tak tak
4 mar 18:48
Karolina22: wiem tylko, ze ma wyjść 32
4 mar 18:48
bash: wyznacz na początku dziedzinę, a potem korzystając z faktu, że logarytmy mają takie same
podstawy można je opuścić czyli porównać 2x2+5x−5=4+2x...równanie kwadratowe, Δ itd..
4 mar 18:53
Karolina22: próbowałam to robić ale nie jarze tego.

jeśli to żaden problem dla Ciebie mogłabyś/mógłbyś
mi napisać rozwiązanie..


była bym Ci bardzo wdzięczna
4 mar 18:56
bash: 2x
2+5x−5=4+2x...nie umiesz tego rozwiązać
4 mar 18:57
Karolina22: wydaje mi się, że trzeba zredukować wyrazy podobne, tak ? i pózniej obliczyc Δ. ?
a tą dziedzine jak sie wyznacza?
4 mar 18:58
4 mar 19:01
bash: 2x
2+5x−5=4+2x
2x
2+3x−9=0
Δ=81
√Δ=9
x
2=−2 −> odrzucamy bo dla x=−2 w nawiasie log
15(4+2x) wyszło by 0 a taka sytuacja nie może
mieć miejsca
4 mar 19:08
Karolina22: wiem co to sa logarytmy tzn te podstawowe wyznaczyc umiec..ale jak widze juz jakies trudne
zadania to leze.. Chodzilo mi wlasnie o uporzadkowanie.
Dziekuje Ci bardzo
4 mar 19:09