Matura roszerzona
Rozszerzona: Ostatnio pisaliśmy próbną maturę rozszerzoną z matematyki i oto zadanie które się tam znalazło
i którego nie zrobiłem..

Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= x
2 + (2m+4)x + 3m+6. Funkcja g przporządkowuje liczbie
rzeczywistej m sumę kwadratów różnych miejsc zerowych funkcji f. Podaj wzór funkcji i narysuj
wykres funkcji g.
4 mar 18:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(x) = x
2 + (2m+4)x + (3m+6)
Δ = (2m+4)
2 − 4*(3m+6) = 4(m+2)
2 − 4*3(m+2) = 4*(m+2)*(m+2 − 3) = 4*(m+2)(m−1)
Δ > 0 gdy m∊ do jakiego przedziału
Δ ≤ 0 gdy m ∊ do jakiego przedziału
jaki jest związek pomiędzy znakiem Δ a ilością miejsc zerowych funkcji f(x) ?
I już masz 'dziedzinę' funkcji g(m).
x
12 + x
22 = x
12 + x
22 + 2x
1x
2 − 2x
1x
2 = (x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2 = // ze wzorów
| | b | | c | |
Viete'a // = (− |
| )2 −2*( |
| ) = (2m+4)2 − 2*(3m+6) = 2*(m+2)*(2m+4 − 3) = |
| | a | | a | |
2(m+2)(m+1)
4 mar 18:37
Skipper:
popraw
Arturze ... te ostatnie przekształcenia −
4 mar 18:45
Rozszerzona: Δ>0 dla m∊ ( −∞, −5) u (4, +∞)
Δ≤0 dla m∊ <−5,4>
jeśli delta większa od zera dwa miejsca zerowe
jeśli równa zero jedno miejsce zerowe
jeśli ujemna delta nie ma miejsc zerowych.
4 mar 18:52
Rozszerzona: Δ = (2m+4)2 − 4*(3m+6) = 4m2 + 16m + 16 − 12m − 24 = 4m2 + 4m − 8 z tego delta again.
4m2 + 4m − 8 = 0 / :4
m2 + m − 2 = 0
m1 = 4
m2 = −5
4 mar 18:59
Skipper:
... a cóż TY tu tworzysz

? −
4 mar 19:02
Rozszerzona: nie wiem

Ale dlaczego to jest zle ?
4 mar 19:45
Skipper:
... to sprawdź te Twoje pierwiastki −
4 mar 19:48
Rozszerzona: hahahahaahahaha jaki błąd, wziąłem pod uwagę delte a nie pierwiastek z delty

ok
m
1 = −2
m
2= 1
m∊(−
∞,−2) u (1, +
∞) dla Δ>0
m∊<−2,1> dla Δ≤0
4 mar 19:54
Mila: m2 + m − 2 = 0
Δ=1−4*1*(−2)=9
m1=−2 lub m=1
Δ>0⇔m<−2 lub m>1 Tylko ten przypadek Cię interesuje.
x12+x22=(x1+x2)2−2x1*x2=(2m+4)2−2*(3m+6)
g(m)=(2m+4)2−2(3m+6) dla m∊(−∞,−2)∪(1,∞)
g(m)=4m2+10m+4
4 mar 20:02
olaf: Dziękuje, ale to zadanie proste
4 mar 20:04
Mila:
4 mar 20:30