Kombinatoryka
213a: Kombinatoryka − łatwe
Ze zbioru {0,1,2,3,4} losujemy po kolei dwie cyfry...
a) Bez zwracania = odpowiedź to 12
Ale nie do końca rozumiem, gdyż:
4 * 4 = 16
Możecie wskazać gdzie źle myślę? Na początku wybieram coś różne od zera (jest takich 4)
natomiast jako kolejną liczbę cokolwiek bez tej liczby, która już była (jest takich też 4, bo
mogę też 0)
Skąd 4*3?
b) Ze zwracaniem = odpowiedź to 16
4 * 5 = 20... jest to robione tak, jakby zero w ogóle nie istniało.
Ile różnych liczb możemy uzyskać?
Proszę o wskazanie błędów.
4 mar 18:14
bash: a) zobacz..jeżeli losujesz bez zwracania....to pierwszą liczbą może być któraś ze zbioru
{0,1,2,3,4}=4 możliwości, a kolejną będzie każda z tego zbioru różna od wcześniej wylosowanej
czyli masz już 3 możliwości 4m*3m=12możliwości
b) jeżeli ze zwracaniem...to pierwszą wylosowaną liczbą może być któraś ze zbioru {0,1,2,3,4},
a drugą też któraś ze zbioru {0,1,2,3,4}, bo zwracasz pierwszą wylosowaną...czyli 4m*4m=16
możliwości
4 mar 18:24
213a: {0,1,2,3,4}=4
Dlaczego 4? Przecież to 5 cyfr.
Zero − 1
Jeden − 2
Dwa − 3
Trzy − 4
Cztery − 5
4 mar 18:27
bash: No fakt, nie zauważyłem zeraaa

soooorrry

...co do a) Twojego się zgadzam
4 mar 18:34
bash: b) też jest okej moim zdaniem, widocznie albo złe odpowiedzi masz, albo nie te przeczytałeś xD
4 mar 18:37
213a: Przepisałem dobrze, odpowiedzi dobrze sprawdzam. Więc chyba to one są złe... ewentualnie jest
jakiś haczyk − a ja jestem początkujący i nie widzę.
4 mar 18:41
bash: spróbuj sobie wypisać te liczby

a)
10 12 13 14
20 21 23 24 jest ich 16
30 31 32 34
40 41 42 43
b) do tych z a) dodajesz jeszcze 11 22 33 44 16+4=20
4 mar 18:43
PW: a) Losowanie po kolei dwóch liczb spośród pięciu można opisać tak:
− wsadzamy łapę i wyciągamy dwie liczby spośród pięciu − można to zrobić na
− każdą taką wyciągnięta dwójkę {a,b} można zapisać na 2! sposobów − jako (a,b) lub (b,a)
Wobec tego sposobów jest
| | 5! | | 5! | | 5! | |
|
| •2! = |
| = |
| =4•5 = 20 |
| | 2!(5−2)! | | (5−2)! | | 3! | |
Nie wiem jakie jest pytanie postawione w tym zadaniu.
− Ile liczb możemy uzyskać? To jest pytanie?
− No to odpowiedź jest: 20 (jeśli uznamy, że (0,4) to liczba 4 itp.
− Jeżeli pytanie brzmi:Ile liczb dwucyfrowych można uzyskać? − to odpowiedź jest: 16.
W takim chaosie jaki zaprezentowałeś trudno się zorientować o co pytasz.
4 mar 18:53