Ciągi
Siti: | | ⎧ | b1=2 | |
| Dane są ciągi (an) i (bn), gdzie an=n2−n−18 i | ⎩ | bn+1=bn2−4 | . Sprawdź dla jakiej
|
wartości n an=b4
W ciągu (bn) skorzystałam ze wzoru rekurencyjnego i obliczyłam wzór ogólny bn=6n
2−4. Wyszło mi
n=−10 lub n=11. Odrzuciłam odpowiedź −10, bo jest sprzeczna z założeniami. Dzisiaj przy
porównywaniu zadań z koleżanką, okazało się, że mamy zupełnie inne wyniki. Niestety nie mamy
odpowiedzi. Czy mogłabym prosić o sprawdzenie wyniku i ewentualne poprawne rozwiązanie?
4 mar 18:05
zagnye: Spróbowałam to zrobić i mi wyszło 3...

Ze wzrou rekurencyjnego po prostu wyliczyłam kolejne wartości... b
2,b
3, a w końcu b
4.
Następnie wynik przyrównałam (tak się na to mówi?

) do wzoru na a
n 
Czyli wyszło mi coś takiego:
n
2−n−18=12
4 mar 18:55
Siti: O wiele prościej niż to co ja liczyłam. Właśnie patrzę i mam coś dziwnego z tym wzorem −.−
Dziękuję za pomoc
4 mar 19:39