Janek191:
P
b = 1 176 cm
2
α = 60
o
Pole jednej ściany bocznej
P
1 = P
b : 4 = 1 176 cm
2 : 4 = 294 cm
2
a − długość boku kwadratu
h
1 − wysokość ściany bocznej ostrosłupa
h − wysokość ostrosłupa
Mamy
2 h =
√3 *h
1
h = 0,5
√3*h
1
−−−−−−−−−−−−−
P
1 = 0,5 a*h
1
zatem
0,5 a*h
1 = 294 / *2
a*h
1 = 588
oraz
| 0,5 a | | 1 | |
| = cos 60o = |
| / * 2 |
| h1 | | 2 | |
a = h
1
=======
więc
a*h
1 = a*a = a
2 = 588 = 4* 147
a = 2
√147
============
h
1 = 2
√147
============
h = 0,5
√3* 2
√147 =
√441 =21
=============================
Objętość ostrosłupa
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp * h = |
| * a2 *h |
| | 3 | | 3 | |
Odp. V = 4 116 cm
3
====================