Oblicz....
Wronka : Oblicz ile ujemnych wyrazów ma ciąg an=(5−n)(12−n). Wyznacz najmniejszy z tych wyrazów.
4 mar 17:49
Kejt:
(5−n)(12−n)<0
(5−n)(12−n)=0
n=5 v n=12
narysuj to sobie i zapisz mi przedział// n∊...
potem podaj najmniejszą liczbę naturalną w tym przedziale
4 mar 17:51
Janek191:
an = ( 5 − n)*( 12 − n) = ( n − 5)*( n − 12)
n1 = 5
n2 = 12
więc
an < 0 ⇔ n1 < n < n2 ⇔ 5 < n < 12
Takich liczb n jest 6: 6,7,8,9,10,11
a8 = ( 8 − 5)*( 8 − 12) = 3*(− 4) = − 12
a9 = ( 9 − 5)*(9 − 12) = 4*(− 3) = − 12
Najmniejsze wyrazy, to : a8 i a9
==============================
4 mar 17:57
4 mar 17:59