matma ._.
kaśka: Mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć jak robi się to zadanie? w ogóle tego nie rozumiem

Miejscem zerowym funkcji f określonej wzorem f(x)
i po kolei jest rozpisane tak
f(x) = x
2 − 1 dla ∊ ( −
∞ ; −4 >
f(x) = 5x + 10 dla x ∊ ( −4 , −2 )
f(x) = x + 4 dla x ∊ < 2 ; +
∞ )
i to wszystko jest w takiej klamrze
Miejsce zerowe ma być − 2
wytłumaczy mi ktoś jak sie takie zadanie robi, nie mam zielonego pojęcia ;
;
4 mar 17:47
Kejt: policz sobie miejsca zerowe tak jak normalnie to robisz, czyli:
x2−1=0
(x+1)(x−1)=0
x=−1 v x=1
i teraz sprawdzasz..czy te miejsca zerowe zaliczają się do przedziału, który masz podany obok
funkcji.
Nie zaliczają się, więc je pomijasz..funkcja nie ma takich miejsc zerowych.
i liczysz tak samo dwa pozostałe.
4 mar 17:49
gabrysia: rozumiem w końcu ! ! bardzo, bardzo CI dziękuje! : D
4 mar 18:04
Kejt: cieszę się
4 mar 18:05