Suma n początkowych
Wronka : Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) wyraża się wzorem Sn= −2n2− 8n.
a) Wykorzystując zależność Sn= Sn−1+an wyznacz wzór ogólny ciągu (an).
b) Wykaż,że ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym.
4 mar 17:46
Janek191:
a)
Sn = − 2 n2 − 8 n
więc
Sn − 1 = − 2 ( n − 1)2 − 8*( n −1) = − 2 *( n2 − 2 n + 1) − 8 n + 8 =
= − 2 n2 + 4 n − 2 − 8 n + 8 = − 2 n2 − 4 n + 6
an = Sn − Sn − 1 = − 2 n2 − 8 n − ( − 2 n2 − 4 n + 6 )
an = − 4 n − 6
=============
b)
an = − 4 n − 6
więc
an + 1 = − 4*( n + 1) − 6 = − 4 n − 4 − 6 = − 4 n − 10
oraz
an + 1 − an = − 4 n − 10 − ( − 4n − 6) = − 4 < 0
r = − 4
Jest to ciąg arytmetyczny malejący.
================================
4 mar 18:08
4 mar 18:20