Oblicz zadania z trygonometrii
rafi: 1. Wiadomo że tgα=23 i 0 stopni <α< 90 stopni . Wyznacz sinα, cosα.
2. dany jest kąt alfa taki że cosα=3/5 i 0stopni<α<90stopni. wykaż że spełnione jest równanie
logtgα=log4−log3
3. wyznacz kąt ostry alfa wiedząc że logsinα+log4=log80−log40
4. wiedząc że liczba sinαcosα =2/5, oblicz liczbę b=sinα−cosα
Proszę o pomoc
4 mar 17:22
Kejt:
1.
sin
2x+cos
2x=1
układzik do rozwiązania..
2.
sinx=...
i dalej chyba z górki.
3.
logsinx=log2−log4
rozwiązanie odczytasz z tablic.
http://www.math.edu.pl/wartosci-funkcji-trygonometrycznych
4.
sin
2x+cosx
2=1
sin
2x−2sinxcosx+cosx
2x+2sinxcosx=1
(sinx−cosx)
2+2sinxcosx=1
wystarczy podstawić i wyliczysz b.
jakby co to pytaj.. ;>
4 mar 17:28
rafi: dzięki Kejt
4 mar 17:33
Kejt: nie ma sprawy.
4 mar 17:34
rafi: Kejt a możesz to ostatnie obliczyc cale bo ni mogę coś rozkminić
4 mar 17:47
rafi: albo już nie musisz bo zrobilem
4 mar 17:50
Kejt: to super
4 mar 17:51