ciagi
dareczek: czy jesli różnica ciągów an+1− an wyszła mi 2n−4 to ciag jest rosnący ... mam pewne
wątpliwości kdyż dla pewnym n wcale to nie jest wieksze od 0 ....
4 mar 17:14
Saizou : to może podaj treść całego zadania
4 mar 17:15
dareczek: zbadaj monotoniczność ciągu an=n2+3n
4 mar 17:18
Saizou : an+1=(n+1)2+3(n+1)=n2+2n+1+3n+3=n2+5n+4
an+1−an=n2+5n+4−n2−3n=2n+4 ciąg jest rosnący bo dla każdego n∊N+ 2n+4 rośnie
4 mar 17:23
dareczek: przepraszam pomyliłem przykład


ale ze mne głupem ma być n
2−5n
4 mar 17:24
dareczek: i różnica wychodzi taka jaka podałem na górze, jednak nie wiem jak ją mam zinterpretowac czyli
to 2n−4
4 mar 17:25
Saizou : analogicznie do tego co podałem
4 mar 17:27
dareczek: to nie wiem
4 mar 17:31
dareczek: plissss plisssss



pomozcie bo mysle mysle i nic nie wymysliłem
4 mar 17:47
Janek191:
Można zapisać tak : dla n > 2 ciąg an jest rosnący.
4 mar 18:28