funkcja f każdej liczbie całkowitej k∊<-80,80> przyporządkowuje resztę z dzielen
Gargamel: funkcja f każdej liczbie całkowitej k∊<−80,80> przyporządkowuje resztę z dzielenia przez 3 do
jej kwadratu. Oblicz dla ilu argumentów k spełniony jest warunek f(k)=1
póki co stworzyłem zbiór k2∊<0,6400>
i zapisałem że taka liczba przyjmuje postać 3k2+1
ale czy to jest poprawne i co dalej to juz nie wiem.
pomóżcie
4 mar 17:09
Gargamel: proszę
4 mar 18:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
niech:
k = 3n
wtedy k
2 = 9n
2 −−−− podzielne przez 3
niech
k = 3n+1
wtedy k
2 = 9n
2 + 6n + 1 −−− czyli daje resztę 1
niech
k = 3n+2
wtedy k
2 = 9n
2 + 12n + 4 = 9n
2 + 12n + 3 + 1 −−− czyli daje resztę 1
wniosek:
każda liczba 'k' która nie jest podzielna przez 3
4 mar 18:25