| 2 | ||
pola trojkata ADC wynosi | . Oblicz : | |
| 5 |
a)
| PABD | 2 | ||
= | ⇔ | ||
| PADC | 5 |
| (1/2)BD*h | 2 | ||
= | |||
| (1/2)DC*h | 5 |
| BD | 2 | ||
= | |||
| DC | 5 |
| 2 | ||
|DB|= | a | |
| 7 |
.zeby b zrobic pomyslow niemam meczylem sie w szkole juz z tym zadaniem i
nici :
β=600
DB=2x
CD=5x
7x=a
| 1 | ||
x= | a | |
| 7 |
| 2 | ||
DB= | a | |
| 7 |
| DE | ||
tgδ= | ||
| AE |
| DE | ||
sin60= | ||
| DB |
| √3 | 2 | a√3 | ||||
DE= | * | a= | ||||
| 2 | 7 | 7 |
| EB | ||
cos60= | ||
| DB |
| 1 | 2 | a | ||||
EB= | * | a= | ||||
| 2 | 7 | 7 |
| a | 6a | |||
AE=a− | = | |||
| 7 | 7 |
Wyszło tyle, co w odpowiedzi?