Zasada indukcji: 7^n-(-3)^n podzielne przez 10.
Juliusz: Z listy przykładowych zadań na kolokwium prof. Hotlosia. Studium Talent − Wrocław
Stosując zasadę indukcji matematycznej, pokazać, że 7n−(−3)n jest podzielne przez 10, dla
każdego naturalnego n.
4 mar 16:46
Juliusz:
7n−(−3)n=10k
7=10−3
(10−3)n−(−3)n=10k
Rozpatruję dwa przypadki:
n−nieparzyste:
n=1
10−3+3=10
n=2m−1
(10−3)2m−1−(−3)2m−1=
=(10−3)2m−1+32m−1= (bo 2m−1 jest nieparzyste)
=10*k (gdzie k∊N)
n+2=2m+1
(10−3)2m+1+32m+1=
=[10*(10−3)2m−32m+1]+32{m+1}=
=10*(10−3)2m
n−parzyste:
n=2
(10−3)2−(−3)2=(10−3)2−32=102−2*10*3+32−32=10(10−(2*3))+9−9=10*4=40
(10−3)2−(−3)2=40
n=2m
(10−3)2m−(−3)2m=
=(10−3)2m−32m= (bo 2m jest parzyste)
=10*k (gdzie k∊N)
n+2=2m+2
(10−3)2m+2+32m+2=
=[10*(10−3)2m+1−32m+2]+32{m+2}=
=10*(10−3)2m+1
4 mar 17:22
Janek191:
7n − ( − 3)n jest podzielne przez 10
I krok : n = 1
71 − (−3)1 = 7 + 3 = 10 − jest podzielne przez 10
II krok
Zakładam, że
7k − ( − 3)k = 10 s ⇒ ( − 3)k = 7k − 10 s , gdzie s ∊ N
Mam pokazać, że z prawdziwości tezy dla k wynika jej prawdziwość dla k + 1
7 k + 1 − ( − 3) k + 1 = 7 * 7k − ( −3)*( −3)k = 7* 7k + 3 * (−3)k =
= 7 * 7k + 3*[ 7k − 10 s ] = 7* 7k + 3 *7k − 3 *10 s = 10* 7k − 10 *3 s =
= 10*( 7k − 3 s) ← liczba podzielna przez 10
Na mocy zasady indukcji matematycznej liczba 7n − ( −3)n jest podzielna przez 10.
ckd.
4 mar 17:31
Juliusz: Dzięki, twoja metoda jest dużo prostsza.
4 mar 18:01