ile wynosi wspólczynnik kierunkowy?
Agregat Prądotwórczy: f(3x+4)=6x+1
ile wynosi wspólczynnik kierunkowy?
4 mar 16:39
Basia:
6x+1 = 2(3x+4) − 7
no to ile ?
4 mar 16:42
Agregat Prądotwórczy: 6
4 mar 16:43
Agregat Prądotwórczy: czy 2
4 mar 16:44
Agregat Prądotwórczy: przy najwyższej potędze x czyli x1 w tym przypadku bedzie 6
4 mar 16:44
Basia:
ależ nie
podstaw 3x+4 = t
i masz f(t) = 6x+1 = 2(3x+4) − 7 = 2t − 7
a=2
4 mar 16:45
Agregat Prądotwórczy: okej, zapamietam
dz.
4 mar 16:46
Agregat Prądotwórczy: a czy mozesz Basiu dać mi dwa przykłady tego typu żebym mógł przećwiczyć?

wielkie dzięki z góry!
4 mar 16:47
Agregat Prądotwórczy: albo ktokolwiek, zależy mi na opanowaniu tego motywu
4 mar 16:54
Basia:
f jest funkcją liniową i f(2x+1) = 8x +1
wyznacz a i b
teraz niestety mam gościa
4 mar 16:56
Agregat Prądotwórczy: 4
?
4 mar 16:58
Agregat Prądotwórczy: a=4
b=−3
4 mar 17:00
Mila: Należy ustalić wzór f(x)
Wiemy, że to funkcja liniowa,
czyli jej wzór
f(x)=ax+b
L=f(3x+4)=a(3x+4)+b=3ax+4a+b
3ax+4a+b=6x+1 porównujemy współczynniki
3a=6 i 4a+b=1
a=2 i b=−7
f(x)=2x−7
spr.
f(3x+4)=2(3x+4)−7=6x+8−7=6x+1=P
f(x) ma wsp.kierunkowy a=2
4 mar 17:08