Trygonometria ( prosze o szybkie rozwiązanie bo jutro mam sprawdzian ) :)
Sylwia: 1.Uprość wyrażenie tak, aby występowała w nim tylko jedna funkcja trygonometryczna kąta ostrego
alfa:
a) sin alfa*cos alfa/tg alfa
b) cos(do trzeciej potęgi) alfa * tg alfa
c)sin alfa + 3cos alfa/ 2 cos alfa
2. Wyznacz miarę kąta ostrego alfa, jeżeli sin(do drugiej) alfa= 3 cos(do drugiej) alfa.
z góry bardzo dziękuje
Janek191:
a)
| sin α * cos α | | sinα * cos α | |
| = |
| = cos2 α |
| tg α | | | |
b)
| | sin α | |
cos3 α * tg α = cos3 α * |
| = cos2 α * sin α = ( 1 − sin2 α)* sin α = |
| | cos α | |
= sin α − sin
3 α
c) Nie wiadomo, gdzie jest kreska ułamkowa
z.2
sin
2 α = 3 cos
2 α
sin
2 α = 3 *( 1 − sin
2 α )
sin
2 α = 3 − 3 sin
2 α
4 sin
2 α = 3
==============================