oblicz pochodne funkcji
Kasia: Jak należy obliczyć te pochodne?:
a) (1+cosx)2
b)√1−x2
będę wdzięczna za każdą pomoc.
4 mar 16:29
asdf: x
a' = ax
a−1
funkcja złożona tak wygląda:
(f(g(x)))
a = a * f(g(x))
a−1 * g(x)', np.
(x
2+
√x3−3)
3 '= 3(x
2+
√x3−3)
2 * (x
2 +
√x3−3)' =
pochodna sumy to suma pochodnych:
| | 1 | |
3(x2+√x−3)*(x2' + √x3−3') = 3(x2+√x3−3)*(2x + |
| * (x3 − 3)') = |
| | 2√x3−3 | |
| | 1 | |
3(x2+√x3−3)*(2x + |
| *(3x2− 0)) |
| | 2√x3−3 | |
4 mar 16:41
Kasia: ok teraz już mnie olśniło, dziękuję.
4 mar 16:44