Prawdopodobieństwo
Tales: Ze zbioru liczb Z={0,1,2,3,....,20} losujemy 2 razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo,że druga wylosowana liczba jest większa od pierwszej
4 mar 16:13
Basia:
|Ω| = 21*20
| | 1+20 | |
|A| = 20+19+....+1 = |
| *20 = 21*10 |
| | 2 | |
jeżeli nie rozumiesz dlaczego tak to pytaj
4 mar 16:26
Tales: No nie za bardzo rozumiem

ale może jakoś do tego dojdę sam
4 mar 16:29
Angelika: a możesz tylko powiedzieć skąd taka omega

?
4 mar 16:35
Tales: No własnie też nie wiem za bardzo skąd taka omega ; ) ? wytłumaczysz ?
4 mar 16:39
Basia:
mamy 21 cyfr czyli przy pierwszym losowaniu mamy 21 możliwości, a przy drugim już tylko 20
bo tej wylosowanej nie zwracamy
na mocy reguły mnożenia |Ω| = 21*20
4 mar 16:39
Tales: o boże nie zauwazyłem że mam w zbiorze także 0
4 mar 16:42
Basia: tak myślałam
4 mar 16:43
Tales: Dzięki za pomoc
4 mar 16:43
Mati_gg9225535: a omega nie powinna byc jeszcze dzielona przez dwa ?
4 mar 17:12
Mati_gg9225535: czemu nie bedzie tak
kolejnosc losowania jest wazna ?
4 mar 17:15
Tales: a no w sumie

. To ja już sam nie wiem
4 mar 18:05
olaf: Moglby ktos jeszcze raz spojrzec na to zadanie bo tez chcialbym sie dowiedziec jaka jest
poprawna
odpowiedz
4 mar 18:22
SZY MON: No też mam problem z tym zadaniem ; c
4 mar 18:24
Mati_gg9225535: mnie tez ciekawi
4 mar 18:45
Mati_gg9225535: bardzo ciekawi ?
4 mar 19:15
SZY MON: To nikt nie pomoże już ?
4 mar 19:31
Mati_gg9225535: co sie dzieje z tą
Etą
4 mar 19:32
Mila: Ze zbioru Z można wylosować tyle samo ciągów dwuwyrazowych rosnących co malejących.
Obliczenia
| | | |
|A|= | liczba ciągów rosnących |
| | |
4 mar 19:39
Mati_gg9225535: no niby tak

dziękujemy
Mila
4 mar 19:48
olaf: no niby tak, ale do końca i tak pewny nie jestem
4 mar 19:55
Mila: Czego Olaf nie rozumiesz?
Napisz, po kolacji postaram się wyjaśnić.
4 mar 20:06
Mati_gg9225535:
przedstawione w ten sposób |A| = 20+19+18+...1 jest takie samo jak to Mili jeśli wolisz tę
wersję

a |Ω| − wybierasz 2 elementy z 21 − tworzenie dwuelementowych kombinacji ze zbioru
| | | |
21−elementowego | , a mnozy sie razy dwa bo taka kombinacja nie uwzglednia kolejnosci |
| | |
ktora jest wazna mozesz wylosowac np
1,2
1,4
2,6 ale też
2,1
4,1
6,2
4 mar 21:03
Mati_gg9225535: ja tak to rozumiem, mysle ze dobrze
4 mar 21:04