Pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego trojkatnego wynosi 81√34 sciana
boczna ostroslupa jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem alfa takim ze cosalfo =
1/8. Oblicz objetosc ostroslupa
a= 1/3 wysokosci podstawy czyli a√26 h to wysikosc sciany bocznej a H wysokosc
ostroslupa
z podanego cosinusa utworzylam rownanie , z Pc utworzylam rownanie i z Pitagorasa utwrzylam
rownanie (trojkat czerwony) Niestety nie wydzodzi mi dobry wynik tylko jakies pierwiastki.
Prosze o pomoc
| 13hp | ||
cosα = | ||
| hb |
| 1 | hp | ||
= | |||
| 8 | hb |
| a√3 | ||
8* | = hb | |
| 2 |
| a2√3 | 1 | |||
Pc = | + 3* | *a*hb = | ||
| 4 | 2 |
| a2√3 | 3 | ||
+ | a*4a√3 = | ||
| 4 | 2 |
| a2√3 | |
+ 6a2√3 | |
| 4 |
| a2√3 | 81√3 | ||
+ 6a2√3 = | / :√3 *4 | ||
| 4 | 4 |
| 81 | ||
a2 = | ||
| 25 |