Trudne zadanie ; c
Angelika : Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których prosta y=2x+m jest styczna do okręgu
x2+6x+y2−8y=11
4 mar 15:47
Patronus:
Rozwiąż układ równań:
y = 2x+m
x2 + 6x + y2 − 8y = 11
x2 + 6x + (2x+m)2 − 8(2x+m) − 11 = 0
uporządkuj to równanie kwadratowe
prosta bedzie styczną jeśli będzie dokładnie jeden punkt przecięcia, czyli chcemi mieć
dokładnie jedno rozwiązanie tego równania kwadratowego czyli... Δ = 0
4 mar 15:54
Saizou : albo też odległość środka okręgu od prostej y=2x+m musi być równa promieniowi tego okręgu
d=r
x
2+6x+9−9+y
2−8y+16−16=11
(x+3)
2−9+(y−4)
2−16=11
(x+3)
2+(y−4)
2=36
S=(−3:4) r=6
y=2x+m
0=2x−y+m
| | l−3*2+(−1)*4+ml | |
6= |
| |
| | √22+12 | |
6
√5=l−6−4+ml
lm−10l=6
√5
m−10=6
√5 lub m−10=−6
√5
m=6
√5+10 m=10−6
√5
jak gdzie się nie pomyliłem
4 mar 16:04
Angelika : A jak to uporządkować bo troche głupia jestem z matematyki

.
5x
2−10x+m
2+4xm−8m−11=0
I co z tym zrobić dalej? jak z tego delte.Co będzie moim A B i C?
4 mar 16:06
Angelika : ok dziękuje
4 mar 16:07