analityczna
Overplay: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych punkt przeciecia prostych 4x−y+m=0 i
2x+y−7m−6=0 nalezy do kola o srodku S(4,−1) i promieniu 4.
Myslalem zeby te dwie funckje porownac, wtedy x=m+1 i podstawic do rownania okregu w ktorych
zostaje mi y i parametr m i wtedy liczyc parametr m ale cos mi nie wychodzi.... gdzie
popelniam blad?
4 mar 15:41
Mila:
należy do kola o środku S(4,−1) i promieniu 4.
4x−y+m=0
2x+y−7m−6=0 dodaję stronami
6x−6m−6=0
x=m+1 podstawiam do I równania
4(m+1)−y+m=0
4m+4+m=y
y=5m+4
(m+1,5m+4) punkt przecięcia prostych
Podstaw do równania okręgu
4 mar 15:52
Patronus: jest ok, do tego x trzeba jeszcze doliczyć y: =5m + 4
i wstawić do równania koła:
(x+1−4)2 + (5m+4+1)2 ≤ 16
I rozwiązać nierówność ze względu na m
4 mar 15:52
Overplay: ok, a czemu tamten sposob byl zly? bo ja myslalem ze jak mamy jakas prosta z parametrem i
chcemy sprawdzic kiedy nalezy ona do srodka okregu to podsatwaimy za y i mamy rownanie z x i
parametrem wiec myslalem ze w tym tez tak sie to robi....
4 mar 19:00
Mila: Masz x i y zależne od m , ponadto punkt (m+1,5m+4) ma należeć do koła, zatem nierówność słaba.
4 mar 19:24