Na jutro! pomocy, niech ktos pomoze!
k.king1963: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma 14 cm długości a krawędź boczna
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 60 stopni. oblicz pole powierzchni i objętość
tego ostrosłupa.
odp. pc= 196(1+pierwiastek z z 7)
v=(1372 pierwiastków z 6 )/3
4 mar 15:37
Saizou :

α=60
H=7
√6
P
p=14*14=196
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V= |
| *Pp*H= |
| *149*7√6= |
| *1372√6 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
H
2+7
2=h
2
(7
√6)
2+49=h
2
h
2=49*6+49
h
2=343
h=7
√7
| | h*14 | |
Pb=4* |
| =2*7√7*14=196√7 |
| | 2 | |
P
c=P
p+P
b
P
c=196+196
√7
P
c=196(1+
√7)
4 mar 15:52