Na jutro! pomocy!!
k.king1963: Pole powierzchni bocznej bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 1176 cm2. ściana
boczna tego ostrosłupa tworzy z podstawą kąt o mierze 60 stopni. oblicz objętość tego
ostrosłupa
odp: 4116
4 mar 15:36
dero2005:

| | 1167 | |
Pb = 2ahs = 1167 a = |
| |
| | 2hs | |
wstawiamy do wzoru
h
s =
a =
H =
√hs2 − (a2)2 =
4 mar 17:51
k.king1963: nie rozumiem...
4 mar 17:56
k.king1963: wychodzi ze a=h
4 mar 18:00
dero2005:
a = hs = 28√3
H = 42
V = 32928
4 mar 18:12
k.king1963: a mozesz pokazac jak bliczasz to a i h

;>
4 mar 18:16
k.king1963: tylko ze tu jest 1176 a nie 1167
4 mar 18:17
k.king1963: a a/2/h to nie jest czasem ctg

i nie wychodzi
√3/3
4 mar 18:18
dero2005:
moja pomyłka tzw "czeski błąd" zamiast 1176 wpisałem 1167 ale do wyliczeń podstawiłem
Pb = 1176
4 mar 18:19
k.king1963: w odp jest ze V = 4116
4 mar 18:20
4 mar 18:21
k.king1963: fakt, sorki..
4 mar 18:22
dero2005:
niech ktoś inny rozwiąże
4 mar 18:22
k.king1963: ale kurcze, nie moge się połapać.. mi powychodziły jakieś śmieszne wyniki.. ; /
4 mar 18:22
k.king1963: mozesz pokazac tylko jak z tego wyszło ci a i h = 28√3
4 mar 18:23
dero2005:
już pokazuję
4 mar 18:26
dero2005:
a = h
s
wstawiamy do pierwszego wzoru na pole boczne
2*a*a = 1176
a
2 = 588
a = 14
√3
h
s = 14
√3
H =
√(14√3)2 − (7√3)2 = 21
przepraszam za te pomyłki ale liczyłem w niesprzyjających warunkach
4 mar 18:33
k.king1963: okok dziękuję bardzo
4 mar 18:34