trygonomatria
natalia: Funkcja f dana jest wzorem f(x)=1+sin(−x) + cos(π2 +x). Wyznacz te wartości parametru m,
dla których równanie f(x)=m ma dwa rozwiązania w przedziale <π,2π>
Pomóżcie! :C
4 mar 14:51
zombi: Nie wiem czy nie naginam trochę zasad, ale
cos(π2+x)=cos(π2−(−x))
wiemy, że cos(a−b)=cosacosb+sinasinb
gdzie a=π2 b=(−x), czyli dalej
cos(π2+x)=cos(π2−(−x))=cos(π2)cos(−x)+sin(π2)sin(−x)=0*c
os(−x)+sin(−x)=sin(−x)
stąd f(x)=1+sin(−x)+sin(−x)=2sin(−x)+1 narysowac i odczytać
4 mar 15:04
vitek1980: wzór przekształcamy:
sin(−x) = −sin(x)
cos(pi/2 + x) = sin(x)
f(x) = 1−sin(x)+sin(x) = 1 − funkcja stała
czyli dla m = 1 równanie f(x)=m ma ∞ rozwiązań
a dla m ≠ 1 wcale
4 mar 15:06
zombi: Dobra nie patrz na mój post, jestem głupkiem
4 mar 15:12
4 mar 15:17
Saizou :

f(x)=1+sin(−x)+cos(90+x)=
1−sinx+cos90cosx−sin90sinx=
1−sinx−0*cosx−1sinx=
1−2sinx
i z wykresu widać że 2 rozwiązania ma dla m∊<1:3)
4 mar 15:32
zombi:
4 mar 15:33
vitek1980: racja, mój błąd
6 mar 12:27