wyrazenia wymierne
Szymi: witajcie mam do was prośbę o rozwiązanie trzech zadać z wyrażeń wymiernych jutro mam zaliczenie
semestru i chcę sprawdzić swoje wyniki a nie jestem pewien ich . powtarzam że zadanka są z
wyrażeń wymiernych :
4x2−1
−−−−−−−−− = 0
4x2−4x+1
x2+2x−3
−−−−−−−−−−−− = 0
3x2−6
x+3 2x+4
−−−−− = −−−−−−−−
x−2 x+2
Będę wdzięczny za ich rozwiązanie
4 mar 14:42
szymi: help
4 mar 15:45
zombi: 1) D=R \ {12}
4x2−1=0
x2=14
x=12 v x=−12
pierwsze odpada, więc tylko x=−12
4 mar 15:48
szymi: ale co pierwsze odpada ja proszę o rozwiązanie wszystkich trzech przykładów ....
4 mar 15:54
zombi: No ja ci rozwiązałem pierwszy przykład, a mówiąc 'pierwsze odpada' miałem na myśli rozwiązanie,
bo wyszły dwa.
4 mar 15:57
bezendu: 3) D
f=R\{−2,3}
(x+3)(x+2)=(x−2)(2x+4) rozwiąż to dalej samodzielnie
4 mar 15:57
szymi: wiem jak to rozwiązać ale wyniki chce sprawdzic , a nie ty mi wypalasz rozwiąż samodzielnie
4 mar 16:01
Fixed: To pokaz jak rozwiazywales
4 mar 16:03
bezendu: to podaj swoje wyniki to sprawdzę
4 mar 16:03
szymi: Jeju proszę waz tylko o to byście to rozwiązali a wy mi piszecie żebym podał wyniki .,.....
Proszę rozwiążcie to
4 mar 17:24
szymi: Pomoże mi ktoś
4 mar 17:36
Krzysiek : Taka mala uwaga do Ciebie. Coz z tego ze dostaniesz rozwiazanie tych zadan skoro potem nie
bedziesz umial ich rozwiazywac (nie chodzi o te akuratnie )
Teraz pytanie do tych przykladow . Umiesz rozwiazywac rownania kwadratowe ? Najpierw odpowiedz
. Potem w zaleznosci od tego pomoc
4 mar 17:46
szymi: Tak umiem , proszę mi tylko powiedziedzieć jak w pierwszym przykładzie liczy się dziedzine ?
4 mar 17:48
Mila:
1)
Najpierw dziedzina:
4x
2−4x+1≠0
Δ=4
2−4*4*1=0
Ułamek równy zero dla
4x
2−1=0⇔
2)
x
2+2x−3=0 i 3x
2−6≠0
Dziedzina
3x
2−6≠0 /:3
x
2−2≠0
x
2≠2
x≠
√2 i x≠−
√2
D=R\{−
√2,
√2}
x
2+2x−3=0
Δ=2
2−4*1*(−3)=16
| | −2−4 | | −2+4 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1=−3 lub x=1
odp.
x
1=−3 lub x=1
4 mar 17:49
Krzysiek : Otoz dziedzine ze tak powiem wyznaczamy z mianownika . Mianownik nie moze rownac sie zero
Wobec tego napiszemy tak 4x2−4x+1≠0 Policz teraz Δ
4 mar 17:52
Krzysiek : No to masz juz rozwiazane ale dobrze to przeananlizuj
4 mar 17:54
Mila: 3)
Dziedzina;
x−2≠0 i x+2≠0⇔
x≠2 i x≠−2
D=R−{−2,2}
Przekształcamy równanie
(x+3)(x+2)=(x−2)*(2x+4)
x
2+2x+3x+6=2x
2+4x−4x−8
x
2+5x+6=2x
2−8 /−2x
2,+8
−x
2+5x+14=0
Δ=5
2−4*(−1)*14=25+56=81 ,
√81=9
| | −5−9 | | −5+9 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | −2 | | −2 | |
x
1=7 lub x
2=−2 ∉D
odp.
x=7
4 mar 18:03
szymi: Mila a czy mogłabyś mi wytłumaczyć skąd się bierze to 12 i −12 w 1 zadaniu ?
4 mar 18:30
szymi: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd się bierze w zadaniu 1 te 1/2 i −1/2
4 mar 19:11
Mila: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lub x=− |
| bo (− |
| )*(− |
| )= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
Działaniem odwrotnym do potęgowania jest pierwiastkowanie.
Albo inaczej np x
2=4 to x=
√4=2 lub x=−
√4=−2
4 mar 19:18
Krzysiek : . No i co CI napisalem. Oczywiscie bez satysfakcji.
| | 1 | | 1 | |
masz tak 4x2−1=0 to 4x2=1 to samo x2= |
| to samo x=√ |
| a ze wzoru na |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | √1 | | 1 | |
pierwiastkowanie ze √ |
| = |
| = |
| bo √4=2 |
| | 4 | | √4 | | 2 | |
| | −1 | | 1 | |
Ale tez x=( |
| )2= |
| bo jak podnosimy ulamek do potegi to podnosimy do potegi |
| | 2 | | 4 | |
zarowno licznik jak i mianownik. Czyli stad dostajesz x=1/2 i x=−1/2
Albo tez ze wzoru skroconego mnozenia a
2−b
2=(a−b)(a+b)
Mamy tak 4x
2−1 to nasze a=2x bo (2x)
2= 4x
2 dlatego ze tutaj 2 podnosimy do kwadratu i
mamy 4 a takze x podnosimy do kwadrau i mamy x
2 co daje 4x
2.
Natomiast nasze b=1 bo 1 do
2=1 Mamy wiec a=2x i b=1 to podstawiamy do wzoru
a
2−b
2=(a−b)(a+b)
4x
2−1=(2x−1)(2x+1) i teraz
(2x−1)(2x+1=0 . Pytanie . Kiedy iloczyn dwoch lub wiecej czynnikow a masz tutaj 2 czynniki
jeden to (2x−1) a drugi to (2x+1) jest rowny 0 . Jest rowny 0 wtedy gdy albo pierwszy
czynnik=0 czyli 2x−1=0 lub drugi czynnik =0 czyli 2x+1=0 to teraz rozwiaz sobie 2x−1=0
to x= ....... lub 2x+1=0 to x=........ widzisz teraz skad sie to wzielo
4 mar 19:52
Krzysiek : Nawet juz w tym czasie co pisalem juz CI zdazyla Mila wyjasnic
4 mar 19:53
Mila: Witaj Krzysiek, nie wiem, czy to przeczyta?
4 mar 20:05
Krzysiek : Dobry wieczor Milu.

Miejmy nadzieje ze przeczyta
4 mar 20:50
Mila: Już miałam nadzieję.
4 mar 20:55
szymi: Dziękuje wam wszystkim za pomoc , trzymajcie kciuki żebym zaliczył to półrocze
4 mar 21:49
Mila: POwodzenia
4 mar 21:54
szymi: Mila najlepsza korepetytorka
4 mar 21:55