jak to wgl zaczac :)
manka: Prosta l : 3x+2y−21=0 zawiera wysokość trójkąta równobocznego ABC. Punkt A (6,8) jest
wierzchołkiem przez który przechodzi prosta zawierająca podstawę AB prostopadłą do prostej l.
Oblicz obwód i pole trójkąta ABC.
4 mar 14:41
Mila:

Prosta l : 3x+2y−21=0
m − prosta przechodząca przez A i B
A (6,8)
D(x,y) jest środkiem podstawy AB
Wyznaczamy punkt przecięcia prostych m i l
D=(3,6) środek AB, korzystam z wzoru na wsp. środka odcinka AB
B=(x
b,y
b) i A (6,8)
x
b=0 i y
b=4
B=(0,4)
|AB|=
√(0−6)2+(4−8)2 dokończ
4 mar 16:58