wielomiany
lolek: wielomiany w(x)=ax(x+b)2 i v(x)=x3−2x2 są sobie równe.
Oblicz współczynniki a i b.
4 mar 13:21
lolek: w tym drugim wielomianie v(x) jest dodawanie
4 mar 13:23
aniabb:
ax3+2abx2+ab2x
1x3+2x2
więc a=1 2ab=2 i ab2=0 gdzieś masz jeszcze błąd
4 mar 13:29
zima:
w(x) = ax(x2+2bx+b2) = ax3+2abx2+ab2x
v(x) = x3+2x2
wielomiany są równe jeśli są tego samego stopnia i odpowiednie współczynniki są równe
więc:
a = 1
2ab = 2
ab2 = 0
4 mar 13:32
lolek: tez mi wyszło, ze a to 1 i ze b to tez 1
4 mar 13:36
aniabb: ale to jest sprzeczne z ostatnim
4 mar 13:40
lolek: ja zrobiłem tak jak ty wzory skróconego i wyraźnie widac ze i a i b to 1. Chyba że źle widze...
4 mar 13:46
aniabb: ale w v(x) nie masz wyrażenia z x w pierwszej potędze więc jednocześnie ab=1 i ab=0 a to
sprzeczność
4 mar 13:51